söndag 22 januari 2012

En del av mig.

HELA MÄNNNISKAN går i förskolan och skolan

Waldorfpedagogiken vill utveckla hela människan - tanke, känsla och vilja. Teoretiskt, konstnärligt och praktiskt arbete integreras så långt som möjligt. Undervisningen ger näring för hela personligheten och reduceras aldrig till enbart inlärning.

Kunskapsinhämtande och fostran utgör en helhet genom att stoffet väljs och presenteras så, att det i varje stadium anknyter till barnets egen utveckling och hjälper denna framåt. I det skolförberedande stadiet är det viktigast att grundlägga kvaliteter som gör att det senare kunskaps- inhämtandet och den personliga utvecklingen kan ske utan stress. Ett barn som kommer till skolan med svaga sociala färdigheter, brist på varaktiga vuxenkontakter, utan trygghet eller med svagt självförtroende är redan på efterkälken.

FÖRSKOLAN - LÄRA GENOM HÄRMNING
Tillsammans med oss pedagoger växer barnet, han/ hon får vara med/delaktig i alla våra aktiviteter. Bakar bröd varje morgon, gör vår egen marmelad, äpplemos. Diska, måla, ja allt du som förebild gör sätter sin prägel hos det lilla barnet. Barnet använderer ALLT det hon/han ser i leken sedan. Hos oss finns det endast leksaker i naturmaterial, vi syr våra dockor själva, stickar band mössor (listan kan göras lång) sågar till klossar. U name it! Det härliga med detta är att barnen får VARA MED i skapandet, det finns inga FÄRDIGA leksaker. Stora skynken används flitigt tillsammans med en träställning som snabbt kan bli en koja eller varför inte ett slott?

Maten är en stor del utav vår pedagogik.

”Tänk efter. Vad smakar bäst? Den färdiga lingonsylten från affären? Eller den du själv gjort av lingon du plockat?
Köper du en burk lingon får du en abstrakt produkt som är kopplad till ett pris. Den är kanske billigare. Men du vet inte varifrån den kommer. Du har ingen personlig relation till den.
Har du själv plockat lingonen bär du med dig hela upplevelsen av bärplockningen när du äter dem. Du minns hur marken doftade, hur du kanske såg en hare skutta förbi eller hörde löven rassla i vinden. Du var en del av det sammanhang i naturen lingonen växte i.
Det gör din egen lingonsylt mycket mer värd än den färdiga varan. Det ger en bättre livskvalitet.”

Thomas Lüthi

Ville bara ge er en liten inblick i en del utav mig, det jag håller mest kärt efter min familj. Fråga gärna!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar