torsdag 12 november 2009

and i citerar.

"

Det inte föreligger någon enighet bland experterna vad gäller massvaccinationen. Av svininfluensans framfart på södra halvklotet ser man att den bör betraktas som lindrigare än säsongsinfluensan. Färre dödsfall och färre insjuknade talar för att så är fallet. Av detta kan man dra slutsatsen att vaccinering av riskgrupper är det adekvata och beprövade förhållningssättet. Den här uppfattningen delas av resten av världen med få undantag.
Av dem som drabbas av svininfluensan kommer en del att bli allvarligt sjuka och några kommer att dö. Men de flesta kommer att ha en relativt lindrig sjukdom och immunologiskt stå starkare nästa gång influensan slår till. Forskning har visat att vaccinerade har ett sämre skydd än ovaccinerade som genomgått influensan inför framtida mutationer av det aktuella viruset. Mer om detta finns att läsa i denna artikel och efterföljande diskussion:
www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3427795...

Ingen kan på förhand veta vilka effekterna blir av massvaccineringen. Ingen har nämligen gjort en sådan i influensasammanhang tidigare. Därför är det viktigt att det finns en öppen diskussion, båda bland professionella och lekmän. Att ifrågasätta och vara skeptisk är ett sundhetstecken. En stor mängd sjukhuspersonal runt om i landet, både sjuksköterskor och läkare, är skeptiska till vaccination och kommer därför inte vaccinera sig. På frågan från Svenska Dagbladet om hur orolig man behöver vara som småbarnsförälder svarar Bo Svenungsson, biträdande chef för smittskyddet i Stockholms län, följande:
– Inte orolig alls. De allra flesta barn kommer att klara av denna influensa utan problem. Hittills i världen har det bara varit enstaka dödsfall bland barn i svininfluensa. Då har det alltid funnits andra riskfaktorer med i bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar